Vyhliadky ekonomiky eurozóny zostávajú slabé

09.05.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 9. mája (TASR) - Aj napriek rekordne nízkym úrokovým sadzbám zostávajú vyhliadky ekonomiky eurozóny slabé.

Európska centrálna banka (ECB) vo svojej mesačnej správe opäť upozornila na riziká ohrozujúce zotavovanie hospodárstva, informovala agentúra DPA.

Zlá nálada v ekonomike menovej únie sa nezlepšuje ani na jar. Očakávané zotavovanie sa zrejme dostaví neskôr z dôvodu slabého globálneho dopytu a nedostatočných štrukturálnych reforiem v eurozóne. Trh práce zostáva naďalej slabý.

ECB zdôraznila, že bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike, pokiaľ to bude potrebné. Banka v snahe o podporu ekonomiky minulý týždeň znížila svoj hlavný úrok na rekordné minimum 0,5 %.

Podľa expertov ekonomika eurozóny zostane v recesii až do konca tohto roka. Analytici, medzi ktorými uskutočnila ECB prieskum, očakávajú, že hrubý domáci produkt (HDP) menovej únie tento rok klesne o 0,4 %. Ešte vo februári počítali v tomto roku so stagnáciou HDP. V roku 2014 podľa analytikov ekonomika eurozóny vzrastie o 1 % a nie o 1,1 %, ako predpovedali vo februári.

Analytici tiež znížili prognózu inflácie. Tento rok by mala dosiahnuť 1,7 % namiesto 1,8 % a na budúci rok 1,6 % namiesto 1,8 %.

Experti tiež počítajú s tým, že situácia na trhu práce sa nijako výraznejšie nezlepší. Miera nezamestnanosti podľa nich tento rok dosiahne 12,3 % namiesto 12,1 % a na budúci rok 12,1 % namiesto 11,9 %.
 

Vyberte región